Solidna podłoga w kuchni

Kuchnia – niezwykłe miejsce. To tam przygotowujemy jedzenie do spożycia w różnej formie. Przybiera ona różne rozmiary. Przeważnie służy ona tylko i wyłącznie naszym celom. Ale od pewnego czasu służy ona również naszym gościom. W tym sensie służy ona również nam. A to dlatego, że zwyczajnie mamy ich gdzie ugościć. I właśnie – jeżeli już przyjmujemy gości to może by warto zadbać o jej wystrój. Pomocne tutaj mogą się okazać kafelki.

W porównaniu do płytek na ścianę kafelki kuchenne podłogowe powinny charakteryzować się odmiennymi wartościami niektórych parametrów takich jak ścieralność, wytrzymałość na zaginanie, czy nasiąkliwość wodna. Podłoga w kuchni, znacznie bardziej niż w pozostałych pomieszczeniach, narażona jest na uszkodzenie.

Tutaj spadają ciężkie przedmioty, rozlewają się brudzące substancje, tu również często się chodzi, dlatego płytki podłogowe powinny być w tym pomieszczeniu szczególnie odporne. Taką funkcję dobrze spełnią kafelki ceramiczne. Ważne aby charakteryzowały się PEI przynajmniej 3 klasy.

Antypoślizgowość, w kuchni, gdzie jest dość wilgotno, powinna być zapewniona na poziomie minimum R8. Z uwagi na możliwe uszkodzenia mechaniczne, optymalnie jeśli twardość będzie wynosić przynajmniej 5 w skali Mohsa. Do fugowania najlepiej sprawdzi się czarny i inne ciemne kolory. Utrzymanie czystości jasnych fug w kuchni byłoby bardzo trudne. Podłoga kuchenna nie może być za bardzo szorstka, aby łatwo było ją często myć.